بیماری آرتریت (آسیب به مفاصل)

آرتریت چیست؟
آرتریت بیماری است که باعث آسیب به مفاصل شما میشود.
مفاصل مکانهایی در بدن شما هستند که دو استخوان به هم میرسند.
برخی از مفاصل به طور طبیعی با افزایش سن فرسوده میشوند. بسیاری از افراد پس از آن سایش و پارگی طبیعی مادام العمر، آرتریت را تجربه میکنند. برخی از انواع آرتریت پس از آسیبهایی که به مفصل وارد میشود، رخ میدهد. برخی شرایط سلامتی نیز باعث آرتریت میشوند.
آرتریت میتواند هر مفصلی را تحت تاثیر قرار دهد.
آرتریت در موارد زیر شایعتر است:
- دستها و مچ دستها
- زانوها
- لگنها
- پاها و مچ پاها
- شانهها
- قسمت پایین کمر (ستون فقرات کمری)
یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی به شما در یافتن راههایی برای کنترل علائمی مانند درد و سفتی کمک خواهد کرد. برخی از افراد مبتلا به آرتریت شدید در نهایت به جراحی برای تعویض مفاصل آسیبدیده خود نیاز دارند.
اگر دچار درد مفصلی شدید هستید که بر روال روزانه شما تأثیر میگذارد یا احساس میکنید نمیتوانید مانند گذشته مفاصل خود را حرکت دهید یا از آنها استفاده کنید، به یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی مراجعه کنید.
انواع آرتریت
بیش از 100 نوع مختلف آرتریت وجود دارد. برخی از رایجترین انواع عبارتند از:
- استئوآرتریت: آرتریت ناشی از سایش و پارگی.
- روماتیسم مفصلی: آرتریتی که زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی شما به اشتباه به مفاصل شما آسیب میرساند.
- نقرس: آرتریتی که باعث تشکیل کریستالهای تیز اسید اوریک در مفاصل شما میشود.
- اسپوندیلیت آنکیلوزان: آرتریتی که مفاصل نزدیک قسمت پایین کمر شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
- آرتریت پسوریاتیک: آرتریتی که افراد مبتلا به پسوریازیس را تحت تاثیر قرار میدهد.
- آرتریت جوانان: آرتریت در کودکان و نوجوانان زیر 16 سال.
بسته به نوع آرتریتی که دارید، میتواند بافت طبیعی مفصل شما را تجزیه کند (تخریب) یا باعث التهاب (تورم) شود. برخی از انواع باعث التهاب میشوند که منجر به تخریب میشود.
آرتریت چقدر شایع است؟
آرتریت بسیار شایع است. کارشناسان تخمین میزنند که بیش از یک سوم آمریکاییها در مفاصل خود تا حدی آرتریت دارند.
استئوآرتریت شایعترین نوع است. مطالعات نشان دادهاند که حدود نیمی از تمام بزرگسالان در برخی مواقع دچار استئوآرتریت میشوند.
علائم و علل
شایعترین علائم و نشانههای آرتریت معمولاً بر مفاصل شما و توانایی استفاده از آنها تأثیر میگذارد.
علائم و نشانههای آرتریت چیست؟
شایعترین علائم و نشانههای آرتریت عبارتند از:
- درد مفصل
- سفتی یا کاهش دامنه حرکتی (میزان حرکتی که میتوانید یک مفصل را حرکت دهید).
- تورم (التهاب)
- تغییر رنگ پوست
- حساسیت یا حساسیت به لمس در اطراف مفصل
- احساس گرما یا گرمی در نزدیکی مفاصل شما
جایی که علائم را تجربه میکنید به نوع آرتریتی که دارید و اینکه کدام یک از مفاصل شما را تحت تاثیر قرار میدهد بستگی دارد.
برخی از انواع آرتریت باعث ایجاد علائمی در امواج میشوند که میآیند و میروند، به نام شعلهور شدن یا تشدید. برخی دیگر باعث میشوند مفاصل شما همیشه دردناک یا سفت شوند، یا پس از فعالیت بدنی.
علت اصلی آرتریت چیست؟
علت آرتریت بسته به نوع آن متفاوت است:
- استئوآرتریت با افزایش سن به طور طبیعی رخ میدهد - استفاده مادام العمر از مفاصل شما در نهایت میتواند باعث سایش غضروف محافظ آنها شود.
- ممکن است دچار نقرس شوید اگر اسید اوریک بیش از حد در خون شما وجود داشته باشد (هیپراوریسمی).
- سیستم ایمنی شما میتواند باعث آرتریت (از جمله روماتیسم مفصلی) شود زمانی که به اشتباه به مفاصل شما آسیب میرساند.
- برخی از عفونتهای ویروسی (از جمله کووید-19) میتوانند باعث آرتریت ویروسی شوند.
- گاهی اوقات، آرتریت بدون هیچ علت یا محرکی اتفاق میافتد. ارائهدهندگان این را آرتریت ایدیوپاتیک مینامند.
عوامل خطر چیست؟
هر کسی میتواند به آرتریت مبتلا شود، اما برخی عوامل ممکن است احتمال ابتلای شما را بیشتر کنند، از جمله:
- مصرف دخانیات: سیگار کشیدن و استفاده از سایر محصولات دخانی خطر شما را افزایش میدهد.
- سابقه خانوادگی: افرادی که اعضای خانواده بیولوژیکی آنها مبتلا به آرتریت هستند، بیشتر در معرض ابتلا به آن هستند.
- سطح فعالیت: ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به آرتریت باشید اگر به طور منظم فعالیت بدنی ندارید.
- سایر شرایط سلامتی: داشتن بیماریهای خودایمنی، چاقی یا هر بیماری که بر مفاصل شما تأثیر میگذارد، احتمال ابتلا به آرتریت را افزایش میدهد.
برخی از افراد خطر ابتلا به آرتریت بالاتری دارند، از جمله:
- افراد بالای 50 سال.
- افرادی که به عنوان زن به دنیا آمدهاند (AFAB).
- ورزشکاران، به ویژه کسانی که ورزشهای تماسی انجام میدهند.
- افرادی که مشاغل پرزحمتی دارند یا کارهایی انجام میدهند که فشار زیادی بر مفاصل آنها وارد میکند (ایستادن، خم شدن، مدت طولانی روی دستها و زانوها بودن و غیره).
آرتریت معمولاً در چه سنی شروع میشود؟
آرتریت میتواند در هر سنی ایجاد شود. زمان شروع آن به نوع آرتریت و علت آن بستگی دارد.
به طور کلی، استئوآرتریت افراد بالای 50 سال را تحت تاثیر قرار میدهد. روماتیسم مفصلی معمولاً در بزرگسالان 30 تا 60 ساله ایجاد میشود.
انواع دیگری که علت مستقیمتری دارند، معمولاً نزدیکتر به آن محرک خاص شروع میشوند. به عنوان مثال، افراد مبتلا به آرتریت پس از ضربه تا زمانی که به مفاصل آنها آسیب نرسیده است، به آن مبتلا نمیشوند و نقرس تا زمانی که حداقل چند ماه است که سطح اسید اوریک بالایی داشته باشید، ایجاد نمیشود.
در مورد خطر ابتلا به آرتریت منحصر به فرد خود و زمانی که باید شروع به مراقبت از علائم یا تغییرات در مفاصل خود کنید، با یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی صحبت کنید.
تشخیص و آزمایشات
ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی چگونه آرتریت را تشخیص میدهند؟
یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی با معاینه فیزیکی آرتریت را تشخیص میدهد. آنها مفاصل آسیبدیده شما را معاینه میکنند و در مورد علائم شما سوال میکنند. به ارائهدهنده خود بگویید که چه زمانی برای اولین بار علائمی مانند درد و سفتی را متوجه شدید و اگر فعالیت یا زمان خاصی از روز باعث بدتر شدن آنها میشود.
ارائهدهنده شما احتمالاً دامنه حرکتی شما (میزان حرکتی که میتوانید یک مفصل را حرکت دهید) را بررسی میکند. ممکن است دامنه حرکتی یک مفصل را با مفاصل مشابه دیگر مقایسه کنند (به عنوان مثال، زانو، مچ پا یا انگشتان دیگر شما).
آزمایشات آرتریت
ارائهدهنده شما ممکن است از آزمایشات تصویربرداری برای گرفتن عکس از مفاصل شما استفاده کند، از جمله:
- اشعه ایکس
- سونوگرافی
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
- توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن
این آزمایشات می توانند به ارائهدهنده شما در مشاهده آسیب داخل مفاصل شما کمک کنند. آنها همچنین می توانند به ارائهدهنده شما در رد کردن سایر آسیبها یا مشکلاتی که ممکن است باعث علائم مشابه شوند، مانند شکستگی استخوان (شکستگی استخوان)، کمک کنند.
ارائهدهنده شما ممکن است از آزمایش خون برای بررسی سطح اسید اوریک شما استفاده کند اگر فکر میکند به نقرس مبتلا هستید. آزمایش خون همچنین می تواند نشانه هایی از عفونت یا بیماری های خود ایمنی را نشان دهد.
سریعترین راه برای تسکین درد آرتریت چیست؟
بدن هر فرد به درمانهای مختلف متفاوت پاسخ میدهد، بنابراین هیچ پاسخ واحدی وجود ندارد که برای همه جواب دهد. ارائهدهنده شما به شما کمک میکند تا ترکیبی از درمانها را پیدا کنید که درد آرتریت شما را تسکین دهد. ممکن است بتوانید به محض احساس تشدید علائم آرتریت، داروهای بدون نسخه یا تجویزی مصرف کنید. برخی افراد به طور منظم داروهای آرتریت مصرف میکنند تا از درد قبل از اینکه به حدی بد شود که بر فعالیتهای روزمره آنها تأثیر بگذارد، جلوگیری کنند.
فعال ماندن یکی از بهترین راهها برای تسکین علائم آرتریت است. خود را مجبور به انجام کاری که باعث درد شدید میشود نکنید، اما کشش و حرکت دادن بدن میتواند درد و سفتی را کاهش داده و از بدتر شدن آنها جلوگیری کند.
نیازی نیست که تبدیل به یک دونده ماراتن فوق العاده یا وزنه بردار المپیک شوید. پیاده روی، شنا، دوچرخهسواری و کشش یا انجام یوگا همگی راههای بسیار خوبی برای حمایت از مفاصل شما و تقویت عضلات در سراسر بدن هستند.
در مورد تمریناتی که برای شما مناسب هستند با ارائهدهنده یا فیزیوتراپیست خود صحبت کنید. آنها گزینههایی را پیشنهاد میکنند که به شما کمک میکنند تا به طور ایمن فعال بمانید.
آیا انواع خاصی از آب و هوا آرتریت را بدتر میکنند؟
برخی از افراد متوجه میشوند که آرتریت آنها در برخی از انواع آب و هوا بدتر میشود. رطوبت و سرما دو محرک شایع درد مفاصل هستند.
دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است این اتفاق بیفتد. مردم تمایل دارند در فصول بارانی و زمستان کمتر فعال باشند. سرما و رطوبت همچنین میتواند مفاصل شما را سفت کرده و آرتریت را تشدید کند.
نظریههای دیگر نشان میدهد که فشار بارومتریک (فشار هوای اطراف شما) ممکن است تأثیر خاصی بر آرتریت داشته باشد.
اگر احساس میکنید شرایط یا فصول آب و هوایی خاصی باعث بدتر شدن آرتریت شما میشوند، با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید.
آنها راههایی را برای پیشگیری از درد و سفتی در طول سال پیشنهاد میکنند یا ممکن است درمانهای آرتریت شما را برای تطابق با هرگونه تغییری در محیط شما اصلاح کنند.
آرتریت یکی از شایعترین شرایط سلامتی است که افراد تجربه میکنند. اما فقط به این دلیل که بسیاری از افراد به آن مبتلا هستند، به این معنی نیست که باید با درد زندگی کنید. با یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی در مورد راههای مدیریت علائم آرتریت صحبت کنید.
آنها به شما کمک میکنند تا راههایی برای صرف زمان بیشتر برای انجام فعالیتهایی که دوست دارید و زمان کمتری برای احساس سفتی و ناراحتی پیدا کنید.
آرتریت میتواند باعث درد گردن (و زانوها، و لگنها، و کمر و هر مفصل دیگری در بدن شما) شود، اما سعی کنید تا حد امکان فعال بمانید. از ارائهدهنده خود در مورد فیزیوتراپی یا کاردرمانی سوال کنید تا به شما در حفظ قدرت، فعالیت و اعتماد به نفس در طول روال روزانه خود کمک کند.
در صورت ابهام یا سوال می توانید با مشاوران داروخانه آنلاین بو علی پلاس تماس گرفته و سوالات خود را مطرح کنید.