همه چیز درباره دیابت و راه های پیشگیری از آن

دیابت چیست؟
دیابت بیماری است که زمانی اتفاق میافتد که قند خون (گلوکز) شما بسیار بالا است. این بیماری زمانی ایجاد میشود که پانکراس شما به اندازه کافی انسولین تولید نمیکند یا اصلاً انسولین تولید نمیکند، یا زمانی که بدن شما به اثرات انسولین به درستی پاسخ نمیدهد.
دیابت بر افراد در همه سنین تأثیر میگذارد. بیشتر اشکال دیابت مزمن (طول عمر) هستند و تمام اشکال با دارو و/یا تغییرات سبک زندگی قابل کنترل هستند.
با گذشت زمان، داشتن قند خون بالا به طور مداوم میتواند باعث مشکلات سلامتی مانند بیماریهای قلبی، آسیب عصبی و مشکلات چشم شود.
نام فنی دیابت، دیابت ملیتوس است. بیماری دیگری نیز اصطلاح "دیابت" را به اشتراک میگذارد - دیابت بیمزه - اما آنها متمایز هستند. آنها نام "دیابت" را به اشتراک میگذارند زیرا هر دو باعث افزایش تشنگی و ادرار مکرر میشوند. دیابت بیمزه بسیار نادرتر از دیابت ملیتوس است.
نوع دیابت | علت اصلی | گروههای پرخطر | علائم شایع |
---|---|---|---|
نوع 1 | تخریب سلولهای تولیدکننده انسولین توسط سیستم ایمنی بدن | کودکان و نوجوانان | تشنگی شدید، گرسنگی مفرط، کاهش وزن، خستگی، تاری دید، ادرار مکرر |
نوع 2 | مقاومت بدن به انسولین یا تولید ناکافی انسولین | بزرگسالان، افراد چاق، افراد با سابقه خانوادگی دیابت | اغلب علائم خفیف یا بدون علامت، تشنگی، گرسنگی، کاهش وزن، خستگی، تاری دید، عفونتهای مکرر |
بارداری | مقاومت به انسولین در دوران بارداری | زنان باردار | اغلب بدون علامت، گاهی تشنگی و ادرار مکرر |
نوع 3c | آسیب به لوزالمعده به دلایل مختلف (مثل پانکراتیت، سرطان) | افراد مبتلا به بیماریهای پانکراس | مشابه دیابت نوع 1 یا 2 |
LADA (دیابت خودایمنی بزرگسالان) | تخریب تدریجی سلولهای تولیدکننده انسولین | بزرگسالان | مشابه دیابت نوع 1 |
MODY (دیابت شروع بزرگسالی جوانان) | جهش ژنتیکی | جوانان و بزرگسالان جوان | علائم خفیف و تدریجی |
نوزادان | جهش ژنتیکی | نوزادان | مشابه دیابت نوع 1 |
شکننده | نوعی دیابت نوع 1 با نوسانات شدید قند خون | کودکان و نوجوانان | نوسانات شدید قند خون، نیاز به بستری مکرر |
انواع دیابت چیست؟
انواع مختلفی از دیابت وجود دارد. شایعترین اشکال عبارتند از:
- دیابت نوع 2: در این نوع، بدن شما به اندازه کافی انسولین تولید نمیکند و/یا سلولهای بدن شما به طور طبیعی به انسولین پاسخ نمیدهند (مقاومت به انسولین). این شایعترین نوع دیابت است. عمدتاً بر بزرگسالان تأثیر میگذارد، اما کودکان نیز میتوانند به آن مبتلا شوند.
- پیشدیابت: این مرحله قبل از دیابت نوع 2 است. سطح قند خون شما بالاتر از حد طبیعی است اما به اندازه کافی بالا نیست که به طور رسمی به عنوان دیابت نوع 2 تشخیص داده شود.
- دیابت نوع 1: این نوع یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی شما به دلایل نامعلومی به سلولهای تولیدکننده انسولین در پانکراس شما حمله میکند و آنها را از بین میبرد. تا 10 درصد افرادی که دیابت دارند، دیابت نوع 1 دارند. معمولاً در کودکان و بزرگسالان جوان تشخیص داده میشود، اما میتواند در هر سنی ایجاد شود.
- دیابت بارداری: این نوع در برخی از افراد در دوران بارداری ایجاد میشود. دیابت بارداری معمولاً پس از بارداری از بین میرود. با این حال، اگر دیابت بارداری دارید، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 در اواخر زندگی هستید.
سایر انواع دیابت عبارتند از:
- دیابت نوع 3c: این شکل از دیابت زمانی اتفاق میافتد که پانکراس شما دچار آسیب (غیر از آسیب خود ایمنی) میشود که بر توانایی آن در تولید انسولین تأثیر میگذارد. پانکراتیت، سرطان پانکراس، فیبروز کیستیک و هموکروماتوز همگی میتوانند منجر به آسیب پانکراس شوند که باعث دیابت میشود. برداشتن پانکراس (پانکراتکتومی) نیز منجر به نوع 3c میشود.
- دیابت خودایمنی نهفته بزرگسالان (LADA): مانند دیابت نوع 1، LADA نیز ناشی از یک واکنش خود ایمنی است، اما بسیار کندتر از نوع 1 ایجاد میشود. افرادی که به LADA تشخیص داده شدهاند معمولاً بالای 30 سال سن دارند.
- دیابت شروع بزرگسالی جوانان (MODY): MODY، همچنین به عنوان دیابت تک ژنی شناخته میشود، به دلیل جهش ژنتیکی ارثی رخ میدهد که بر نحوه ساخت و استفاده بدن شما از انسولین تأثیر میگذارد. در حال حاضر بیش از 10 نوع مختلف MODY وجود دارد. این بیماری بر تا 5 درصد از افراد مبتلا به دیابت تأثیر میگذارد و معمولاً در خانوادهها منتقل میشود.
- دیابت نوزادان: این نوع نادری از دیابت است که در شش ماه اول زندگی رخ میدهد. این نیز نوعی دیابت تک ژنی است. حدود 50 درصد از نوزادان مبتلا به دیابت نوزادان دارای نوع مادام العمر آن به نام دیابت ملیتوس نوزادان دائمی هستند. برای نیمی دیگر، این بیماری در عرض چند ماه از شروع بیماری ناپدید میشود، اما ممکن است بعداً در زندگی دوباره ظاهر شود. این دیابت نوزادان گذرا نامیده میشود.
- دیابت شکننده: دیابت شکننده نوعی از دیابت نوع 1 است که با اپیزودهای مکرر و شدید قند خون بالا و پایین مشخص میشود. این ناپایداری اغلب منجر به بستری شدن در بیمارستان میشود. در موارد نادر، ممکن است برای درمان دائمی دیابت شکننده به پیوند پانکراس نیاز باشد.
دیابت چقدر شایع است؟
دیابت شایع است. تقریباً 37.3 میلیون نفر در ایالات متحده به دیابت مبتلا هستند که حدود 11 درصد از جمعیت را تشکیل میدهد. دیابت نوع 2 شایعترین شکل است و 90 تا 95 درصد از کل موارد دیابت را تشکیل میدهد.
حدود 537 میلیون بزرگسال در سراسر جهان به دیابت مبتلا هستند. کارشناسان پیشبینی میکنند که این تعداد تا سال 2030 به 643 میلیون نفر و تا سال 2045 به 783 میلیون نفر افزایش یابد.
علائم و علل
شدت علائم میتواند بر اساس نوع دیابت شما متفاوت باشد. این علائم معمولاً در دیابت نوع 1 شدیدتر از دیابت نوع 2 هستند.
علائم دیابت چیست؟
علائم دیابت عبارتند از:
- افزایش تشنگی (پلی دیپسی) و خشکی دهان.
- ادرار مکرر.
- خستگی.
- تاری دید.
- کاهش وزن غیر قابل توضیح.
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن در دستها یا پاها.
- زخمها یا بریدگیهای کند بهبود.
- عفونتهای مکرر پوستی و/یا واژینال.
اگر شما یا فرزندتان این علائم را دارید، مهم است که با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید.
جزئیات بیشتر در مورد علائم بر اساس نوع دیابت عبارتند از:
- دیابت نوع 1: علائم T1D میتواند به سرعت - طی چند هفته یا چند ماه - ایجاد شود. ممکن است علائم دیگری نیز ایجاد کنید که نشانههای عارضه شدیدی به نام کتواسیدوز دیابتی (DKA) هستند. DKA تهدید کننده زندگی است و نیاز به درمان فوری پزشکی دارد. علائم DKA شامل استفراغ، درد معده، بوی تنفس میوهای و تنفس سخت است.
- دیابت نوع 2 و پیشدیابت: ممکن است هیچ علامتی نداشته باشید یا متوجه آنها نشوید زیرا به آرامی ایجاد میشوند. آزمایش خون روتین ممکن است قبل از اینکه علائم را تشخیص دهید، سطح قند خون بالا را نشان دهد. یکی دیگر از علائم احتمالی پیشدیابت، تیره شدن پوست در برخی قسمتهای بدن شما (آکانتوز نیگریکانس) است.
- دیابت بارداری: معمولاً علائم دیابت بارداری را متوجه نمیشوید. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما بین هفتههای 24 تا 28 بارداری شما را برای دیابت بارداری آزمایش میکند.
علت دیابت چیست؟
وجود گلوکز بیش از حد در جریان خون شما باعث دیابت میشود، صرف نظر از نوع آن. با این حال، دلیل بالا بودن سطح قند خون شما بسته به نوع دیابت متفاوت است.
علل دیابت عبارتند از:
- مقاومت به انسولین: دیابت نوع 2 عمدتاً ناشی از مقاومت به انسولین است. مقاومت به انسولین زمانی اتفاق میافتد که سلولهای عضلات، چربی و کبد شما به انسولین همانطور که باید پاسخ نمیدهند. عوامل و شرایط مختلفی در درجات مختلف مقاومت به انسولین نقش دارند، از جمله چاقی، کمبود فعالیت بدنی، رژیم غذایی، عدم تعادل هورمونی، ژنتیک و برخی داروها.
- بیماری خود ایمنی: دیابت نوع 1 و LADA زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی شما به سلولهای تولیدکننده انسولین در پانکراس شما حمله میکند.
- عدم تعادل هورمونی: در دوران بارداری، جفت هور
زندگی با دیابت همچنین میتواند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به دیابت دو تا سه برابر بیشتر از افراد بدون دیابت در معرض ابتلا به افسردگی هستند.
تشخیص و آزمایشات
دیابت چگونه تشخیص داده میشود؟
ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی دیابت را با بررسی سطح گلوکز شما در آزمایش خون تشخیص میدهند. سه آزمایش میتوانند سطح گلوکز خون شما را اندازهگیری کنند:
- آزمایش قند خون ناشتا: برای این آزمایش، شما حداقل هشت ساعت قبل از آزمایش چیزی نمیخورید یا نمینوشید، به جز آب. از آنجایی که غذا میتواند قند خون را به شدت تحت تأثیر قرار دهد، این آزمایش به ارائهدهنده شما امکان میدهد قند خون پایه شما را ببیند.
- آزمایش تصادفی قند خون: "تصادفی" به این معنی است که میتوانید این آزمایش را در هر زمانی انجام دهید، صرف نظر از اینکه ناشتا بودهاید یا خیر.
- A1c: این آزمایش، که به نام HbA1C یا آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله نیز شناخته میشود، میانگین سطح قند خون شما را در دو تا سه ماه گذشته ارائه میدهد.
برای غربالگری و تشخیص دیابت بارداری، ارائهدهندگان یک تست تحمل گلوکز خوراکی را درخواست میکنند.
نتایج آزمایش زیر معمولاً نشان میدهد که آیا شما دیابت ندارید، پیشدیابت دارید یا دیابت دارید. این مقادیر ممکن است کمی متفاوت باشد. علاوه بر این، ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی برای تشخیص دیابت به بیش از یک آزمایش متکی هستند.
پیشگیری
چگونه می توانم از ابتلا به دیابت پیشگیری کنم؟
شما نمیتوانید از اشکال خودایمنی و ژنتیکی دیابت پیشگیری کنید. اما برخی اقدامات وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به پیشدیابت، دیابت نوع 2 و دیابت بارداری انجام دهید، از جمله:
- مصرف یک رژیم غذایی سالم، مانند رژیم غذایی مدیترانهای.
- فعالیت بدنی داشته باشید. حداقل پنج روز در هفته به مدت 30 دقیقه فعالیت کنید.
- برای رسیدن به وزنی سالم تلاش کنید.
- استرس خود را مدیریت کنید.
- مصرف الکل را محدود کنید.
- خواب کافی داشته باشید (معمولاً 7 تا 9 ساعت) و به دنبال درمان اختلالات خواب باشید.
- سیگار را ترک کنید.
- برای مدیریت عوامل خطر موجود برای بیماریهای قلبی، طبق دستور پزشک خود دارو مصرف کنید.
لازم به ذکر است که برخی از عوامل خطر دیابت وجود دارد که نمیتوانید آنها را تغییر دهید، مانند ژنتیک/سابقه خانوادگی، سن و نژاد. بدانید که دیابت نوع 2 یک بیماری پیچیده است که شامل عوامل متعددی است.
مدیریت و درمان
به دلیل افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، حفظ موارد زیر نیز مهم است:
- وزن.
- فشار خون.
- کلسترول.
چگونه میتوان از ابتلا به دیابت پیشگیری کرد؟
شما نمیتوانید از اشکال خودایمنی و ژنتیکی دیابت پیشگیری کنید. اما برخی اقدامات وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به پیشدیابت، دیابت نوع 2 و دیابت بارداری انجام دهید، از جمله:
- مصرف یک رژیم غذایی سالم: مانند رژیم غذایی مدیترانهای.
- فعالیت بدنی: حداقل پنج روز در هفته به مدت 30 دقیقه فعالیت کنید.
- رسیدن به وزن سالم: برای رسیدن به وزنی سالم برای خود تلاش کنید.
- مدیریت استرس: روشهای مختلفی برای مدیریت استرس وجود دارد، مانند تکنیکهای آرامشبخشی، یوگا و مدیتیشن.
- محدود کردن مصرف الکل: مصرف الکل را به میزان متوسط محدود کنید.
- خواب کافی: به طور معمول 7 تا 9 ساعت در شب بخوابید و در صورت وجود اختلالات خواب، به دنبال درمان باشید.
- ترک سیگار: اگر سیگار میکشید، ترک آن بسیار مهم است.
- مصرف داروها طبق دستور پزشک: اگر برای مدیریت عوامل خطر موجود برای بیماریهای قلبی مانند فشار خون بالا یا کلسترول بالا دارو مصرف میکنید، مطابق دستور پزشک خود از آنها استفاده کنید.
مهم است توجه داشته باشید که برخی از عوامل خطر دیابت وجود دارد که نمیتوانید آنها را تغییر دهید، مانند ژنتیک/سابقه خانوادگی، سن و نژاد. بدانید که دیابت نوع 2 یک بیماری پیچیده است که شامل عوامل متعددی است.
داروخانه آنلاین بو علی پلاس تامین کننده مکمل های غذایی همچنین مکمل های ورزشی و دارویی است در صورت تمایل می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.